Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

DEGU

 

Degu Octodon degu

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

 

Grundläggande information

Degu är pigga, aktiva och fulla av liv. De blir normalt 5-6 år, c:a 25-30cm långa med svans, 250-350gram som vuxna. Nyckeln till snälla degu är mycket och god hantering. Degu är alltid på språng, alltid nyfikna. De passar aktiva familjer som föredrar att det händer mycket i buren och tycker de är intressanta att studera före lugnt kel i soffan.

 

Beteende

De lever i sociala grupper i Sydamerikas bergstrakter och är aktiva i gryning och skymning för att undvika rovdjur. De ska leva tillsammans av samma kön eller i par, de samsas oftast men garantier kan aldrig ges. De kommer från kalla, torra miljöer i det vilda och mår inte bra av mycket fuktig luft eller för hög värme.

 

Könsskillnader och avel

Hanens avstånd mellan anal- och könsöppning är längre än hos honan och pungen syns tydligt. De blir könsmogna vid 5-6mån ålder men ska inte paras innan 6mån ålder. Dräktigheten är c:a 90dygn och de får 4-8 ungar som föds helt utvecklade. Fadern hjälper oftast till med ungarna som ska separeras från honom när de blir könsmogna, det finns dock en risk att han parar honan direkt efter ungarna föds om de inte delas innan födseln. De säljs lagenligt från 7v ålder. Vårt ställningstagande är att de bör vara äldre än lagens minimumålder. Detta för att de får en betydligt stabilare start i det nya hemmet med mindre risk för sjukdomsproblematik och tryggare aktivare individer.

 

Hantering & hälsokontroll

De sköter normalt sin päls själv i sandbadet, vilket även hjälper till att undvika svampproblem i huden. Klorna behöver sällan klippas, men vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Transportera dem i en transportbur. Lyft dem alltid med ett stadigt grepp om kroppen med ena handen och stöd underifrån med andra handen. Lyft dem aldrig någonsin i svansen som lätt kan skadas. Sitt med dem på golvet och vänj dem vid hantering. Undvik att bära omkring dem eftersom det ökar risken att bli tappad och skadad.

 

Degu i naturen äter en extremt fiberrik och sockersnål kost, de har inga ”spärrar” mot att stoppa i sig helt fel foder med glatt humör. Så att de utfodras med rätt typ av foder är bland det absolut viktigaste när det gäller att hålla sina degu friska.

 

Foder

Degu är byggda för att leva på en variation av örter, gräs, blad mm. De har tänder som hela tiden växer för att kunna finfördela det grova fodret.

 

De ska utfodras med fri tillgång på högkvalitativt, fräscht hö som håller magen i fint skick och undviker att tänderna blir för långa. Ett bra hö ska inte damma, vara grusigt eller på något sätt lukta illa. Vi är extremt petiga med hökvalitet hos oss så be gärna personalen om en snabbkurs i vad bra hö innebär! Flytta över höet i en papperspåse eller papperssäck när ni kommer hem eftersom plastsäckar inte andas och kan skapa fukt i påsen.

 

Höhäckar diskuteras ofta vitt och brett till våra smådjur. Vår ståndpunkt är att höhäcken inte har någonting med dina degu att göra -det är ett hjälpmedel för att garantera att det alltid finns tillgäng till rent hö dygnet runt. Vår rekommendation är att alltid ha höhäcken fylld och komplettera med en rejäl tuss inne i buren varje dag. Om de plötsligt inte äter lika mycket av sitt hö ska man tolka det som en varningssignal och undersöka varför. Det kan t.ex. vara ett tecken på dåligt hö eller att degun har problem med sina tänder. Degu är smidiga och nyfikna små djur så om höhck används måste det vara en modell de inte kan fastna i.

 

Men ska de inte ha någon ”mat” då? Mja.. höet är deras mat, det innehåller allt de behöver. Men växande individer, äldre som lätt tappar hull, honor som väntar ungar eller ger di och aktiva djur behöver ofta lite kraftfoder också. För individer som behöver kraftfoder är vår främsta rekommendation Agros Pre Alpin. Det är en tysk foderserie som räknas som absolut marknadsledande gällande naturlig utfodring. De är också fantastiskt duktiga på hästfoder och till våra växtätande reptiler. Alternativ som också håller en hög kvalitet är t.ex. Versele-Laga Complete alt. Selective.

 

Frukt bör undvikas, det är onödigt mycket socker! Det är svårt att finna en degu som inte älskar russin -men för mycket godsaker kan leda till diabetes och det finns inga bra behandlingssätt för våra smådjur idag. Prova att byta ut russinen mot nyttiga c-vitaminfyllda nypon istället 🙂 Det finns idag ett stort utbud av mer naturliga produkter som passar bättre som godis till dem. Vi har en mängd olika torkade örter och växter, det finns hökuber, grenar mm som är utmärkt sysselsättning. Visst finner du även klassiska kräckers och drops hos oss som belöningsgodis -men allting med måtta!

 

Degu behöver, precis som marsvin, behöver få i sig c-vitamin via kosten varje dag. Eftersom de lätt blir dåliga i magen av för mycket blötare grönsaker rekommenderar vi alltid tillskott för att garantera att de får tillräckligt mycket i sig. Tillskottet ges direkt i munnen eller över fodret varje dag. C-vitamin kissas ut vid eventuellt överskott och är mycket svårt att överdosera.

 

När det gäller andra kosttillskott såsom kalksten och saltsten rekommenderar vi det generellt sett ej. De kan lätt få för sig att överkonsumera de här produkterna och bli skadade bl.a. i sina njurar. Om den övriga kosten inte är av god kvalitet eller vid särskilda skäl kan det behövas och då ser vi helst att man använder naturliga himalaya saltstenar som inte alls är lika lätta att överkonsumera. Det är samma produkt som vi själva kan äta som grovsalt och man ger det även till hästar. Byt vatten, diska vattenflaskor och diska matskålar varje dag.

 

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Enligt vår djurskyddslag ska den minst vara 80x40x40cm  för 2 djur. Det är väldigt litet! Degu är extremt aktiva djur och behöver, med vårt synsätt. betydligt mer plats. Vår rekommendation är enkel, så stor bur det bara går att få tag på! Det är den totala ytan inuti buren som spelar roll för degu eftersom de använder hela burens yta. De ska leva många dagar och många år i buren. Buren ska vara placerad på en dragfri och sval plats och i den ska de ha ett hus att sova i och flera vilohyllor, tunnlar och gömställen av t.ex. trä, stenar, grenar och korkbark. Ha rikligt med leksaker och utmaningar till dem, alla leksaker behöver inte finnas i buren samtidigt utan kan bytas ut ofta så blir de alerta och lyckliga. Det finns även gallerbollar som kan fyllas med foder eller godbitar som sedan är klurigt att få ut. Även trägnagarpinnar är roligt att tugga på. I buren kan det också finnas ett springhjul som ger motion. Det är mycket viktigt att det är så stort att de kan springa rakt för att inte skada ryggen och täckt så de inte kan skada sina tassar eller sin svans. Springhjulet ska vara en leksak och sysselsättning som ger god motion och minskar risken för övervikt, bland många andra, och inte något som de löper i flera timmar åt gången vilket kan leda till förslitningsskador!

 

Smältbar bovadd eller naturbomull är populärt att bädda med. Det är mycket viktigt att vadden inte är syntetisk. En syntetvadd känns glatt när man tar i den och bildar långa trådar när man drar isär den. De trådarna kan hamna i magen och skada djuret eller snurra sig runt tassar, ben eller halsen på djuret. Givetvis säljer vi ej sådan hos oss!

 

Täck botten med ett material som inte dammar t.ex. alspån, träpellets,  papperspellets eller hampaströ kompletterat med halm, naturlig hamstervadd eller pappersbomaterial för att göra det mjukare och att bädda med. Städa buren med en kattsandsspade, en toalåda underlättar. Vi har även preparat som bryter ner urinrester och tar bort lukt i butiken. De ska ha ett stort sandbad att gräva i och sköta sin päls. Bitterspray kan sprayas för att skydda saker i hemmet mot gnagning när de är ute.

 

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

 

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att kaninen hittat vart hö och vatten finns någonstans och att den börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om chinchillor vi rekommenderar.

 

För att hålla magen stabil rekommenderar vi inte att ni byter foder de första veckorna från det vi utfodrat med i butiken. Avvakta också med grönsaker, godis och gräs. Vänj in allting nytt stegvis så kommer ni få glada degu i många lyckliga år framöver!

 

Glöm inte

Rejält stor bur

Bottenströ, halm

Foder av högsta kvalitet

Matskål, vattenflaska

Naturligt godis

Hus och vilohyllor

< Tillbaka

< Tillbaka

Hem          Levande djur          

Om oss       Levande djur       Kontakta oss

Du hittar oss:

Mellan Elgigantens utlämningställe

och Dormy golf butik på Väla

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00

Lör - Sön 10.00-17.00