Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

GERBIL

 

Gerbil Meriones unguiculatus

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

 

Grundläggande information

Gerbiler, som även kallas ökenråttor eller ökenmöss har funnits som sällskapsdjur sedan 1960-talet. De är pigga, aktiva och fulla av liv. De blir normalt 3-5 år gamla, c:a 20cm långa med svans, 70-100gr som vuxna och finns i en mängd olika färger. Nyckeln till snälla gerbiler är mycket och god hantering.

 

Beteende

De lever i familjegrupper och ska därför inte hålals ensamma. Håll samma kön i par, i avelspar eller i grupper, de samsas oftast men garantier kan aldrig ges. De kommer från kalla, torra miljöer i det vilda och mår inte bra av mycket fuktig luft eller för hög värme. Det kan vara svårt att introducera nya individer i en etablerad grupp vilket kan vara värt att tänka på

 

Könsskillnader och avel

Hanens avstånd mellan anal- och könsöppning är längre än hos honan och pungen syns tydligt. De är dräktiga i 24-26 dygn och får 2-7 ungar som föds nakna, blinda och döva. Ungarna är avvanda vid 4v. ålder och könsmogna efter 9-12v. De säljs lagenligt från 4-5 v. ålder. Ett par kan få 6-7 kullar/år och hanen deltar i ungarnas skötsel. Det är ansträngande för honan men om paret delas kan det vara svårt att sätta ihop dem igen.

 

Hantering & hälsokontroll

De sköter normalt sin päls själv i sandbadet, vilket även hjälper till att undvika svampproblem i huden. Klorna behöver sällan klippas, men vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Transportera dem i en transportbur. Använd båda händerna kupade om djuret när du lyfter dem och undvik att bära omkring dem eftrsom det ökar risken att bli tappad och skadad. Lyft dem aldrig någonsin i svansen som lätt kan skadas. Sitt med dem på golvet och vänj dem vid hantering.

 

Gerbiler i naturen äter en fiberrik och sockersnål kost, de har inga ”spärrar” mot att stoppa i sig helt fel foder med glatt humör. Så att de utfodras med rätt typ av foder är bland det absolut viktigaste när det gäller att hålla sina gerbiler friska.

 

Foder

Gerbiler är allätare som är byggda för att leva på en variation av örter, rötter, torrare frukter, små insekter mm. Eftr vad de kan få tag på i naturen som är en väldigt karg miljö. De har tänder som hela tiden växer för att kunna finfördela det grova fodret.

 

Eftersom de naturligt behöver samla in allt som kan vara ätbart eftersom mattillgången är snål hamstrar de undan sitt foder och äter också allt de kan få tag på. I en miljö fylld med godis blir de lätt överviktiga och deras livslängd förkortas betydligt. Så det är viktigt att det foder och godis de får är ffa socker och fettsnålt. Alternativ som också håller en hög kvalitet är t.ex. Versele-Laga Complete alt. Selective.

 

Frukt bör undvikas, det är onödigt mycket socker! Det är svårt att finna en gerbil som inte älskar russin -men för mycket godsaker kan leda till diabetes och det finns inga bra behandlingssätt för våra smådjur idag. Prova att byta ut russinen mot nyttiga c-vitaminfyllda nypon istället 🙂 Det finns idag ett stort utbud av mer naturliga produkter som passar bättre som godis till dem. Vi har en mängd olika torkade örter och växter, det finns grenar mm som är utmärkt sysselsättning. Visst finner du även klassiska kräckers och drops hos oss som belöningsgodis -men allting med måtta! Lite animaliskt tillskott ibland t.ex. ett hundkex, lite torkad kyckling eller mjölmaskar kompletterar deras kost och är mycket uppskattat.

 

När det gäller andra kosttillskott såsom kalksten och saltsten rekommenderar vi det generellt sett ej. De kan lätt få för sig att överkonsumera de här produkterna och bli skadade bl.a. i sina njurar. Om den övriga kosten inte är av god kvalitet eller vid särskilda skäl kan det behövas och då ser vi helst att man använder naturliga himalaya saltstenar som inte alls är lika lätta att överkonsumera. Det är samma produkt som vi själva kan äta som grovsalt och man ger det även till hästar. Byt vatten, diska vattenflaskor och diska matskålar varje dag.

 

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Enligt vår djurskyddslag ska den minst vara 50x25x20cm  för 2 djur. Det är väldigt litet! Gerbiler är extremt aktiva djur och behöver, med vårt synsätt. betydligt mer plats. Vår rekommendation är enkel, så stor bur det bara går att få tag på! Det är smart att välja en bur med hög bottenlåda eller ett terrarium så man kan bygga ett tjockt, grävbart, bottenlager med tunnlar och bohålor. De ska leva många dagar och många år i buren. Planeras det ungar så ska buren för ett avelspar vara minst 70x30x20cm.

 

Buren ska vara placerad på en dragfri och sval plats och i den ska de ha ett hus att sova i och flera vilohyllor, tunnlar och gömställen av t.ex. trä, stenar, grenar, rötter och korkbark. Ha rikligt med leksaker och utmaningar till dem, alla leksaker behöver inte finnas i buren samtidigt utan kan bytas ut ofta så blir de alerta och lyckliga. I buren kan det också finnas ett springhjul som ger motion. Det är mycket viktigt att det är så stort att de kan springa rakt för att inte skada ryggen och täckt så de inte kan skada sina tassar eller sin svans. Springhjulet ska vara en leksak och sysselsättning som ger god motion och minskar risken för övervikt, bland många andra, och inte något som de löper i flera timmar åt gången vilket kan leda till förslitningsskador!

 

Smältbar bovadd eller naturbomull är populärt att bädda med. Det är mycket viktigt att vadden inte är syntetisk. En syntetvadd känns glatt när man tar i den och bildar långa trådar när man drar isär den. De trådarna kan hamna i magen och skada djuret eller snurra sig runt tassar, ben eller halsen på djuret. Givetvis säljer vi ej sådan hos oss!

 

Är det svårt att skapa en säker miljö i hemmet utan t.ex. elsladdar som kan gnagas sönder finns smarta rasthagar.

 

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

 

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att kaninen hittat vart hö och vatten finns någonstans och att den börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om gerbiler vi rekommenderar.

 

För att hålla magen stabil rekommenderar vi inte att ni byter foder de första veckorna från det vi utfodrat med i butiken. Avvakta också med grönsaker, godis och gräs. Vänj in allting nytt stegvis så kommer ni få glada degu i många lyckliga år framöver!

 

 

Glöm inte

Rejält stor bur

Bottenströ, halm

Foder av högsta kvalitet

Matskål, vattenflaska

Naturligt godis

Hus och vilohyllor

< Tillbaka

Hem          Levande djur          

Om oss       Levande djur       Kontakta oss

Du hittar oss:

Mellan Elgigantens utlämningställe

och Dormy golf butik på Väla

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00

Lör - Sön 10.00-17.00