Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

GULDHAMSTER

 

 Guldhamster Mesocricetus auratus

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

 

Grundläggande information

1930 fångades en hona med 12 ungar, därifrån härstammar nästan alla tama guldhamstrar. Det är pigga och nyfikna djur som normalt lever 2-3år och som finns i många färg- och pälsvarianter. De väger 130-185gr och blir c:a 15cm. Nyckeln till snälla hamstrar är mycket och god hantering.

 

Beteende

De lever ensamma, utom vid parningen. De är främst aktiva på nätterna och lever vilt i Syrien, därför kan man ibland läsa om den äldre benämningen ”syrisk hamster”.

 

Könsskillnader och avel

Hanens avstånd mellan anal- och könsöppning är längre än hos honan och pungen syns tydligt som en ansvällning nedanför svansen. De är dräktiga i 15-18 dygn och får oftast 5-10 ungar som föds nakna, blinda och döva. Ungarna är avvanda vid 3v. ålder och könsmogna efter 5-6 veckor. De säljs lagenligt från 4v. ålder.

 

Om man har som önskan att para sina guldhamstrar bör man veta att honan kommer i brunst var 4-7:e dygn och visar att hon är redo för parning genom att stå stilla och lyfta på svansen om man stryker henne över ryggen. Sätt djuren på neutral mark eller sätt in honan till hanen för att minska risken för slagsmål, bäst brukar det fungera c:a 1 timme före mörkrets inbrott på kvällen. Skilj dem åt om de bråkar och försök igen några timmar senare. Sätt tillbaka honan i sin bur efter parningen.

 

Hantering & hälsokontroll

De sköter normalt sin päls själv i sandbadet, vilket även hjälper till att undvika svampproblem i huden. Klorna behöver sällan klippas, men vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Transportera dem i en transportbur. Använd båda händerna kupade om djuret när du lyfter dem och undvik att bära omkring dem eftrsom det ökar risken att bli tappad och skadad. Lyft dem aldrig någonsin i svansen som lätt kan skadas. Sitt med dem på golvet och vänj dem vid hantering.

 

Guldhamstrar är normalt friska små djur, under uppväxten ska man vara uppmärksam kring ‘wettail’ som är artspecifikt just för guldhamstrar (läs med om detta i informationsbladet smådjurens sjukdomar) Det är heller inte helt ovanligt att de får skador i sina kindpåsar om de hamstrar undan foder som är väldigt vasst t.ex. oskalad havre. Små djur kan bli dåliga snabbt så vänta inte med att kontakta oss och sedan en veterinär om du är orolig.

 

Foder

Guldhamstrar är allätare som är byggda för att leva på en variation av örter, rötter, torrare frukter, små insekter mm. Eftr vad de kan få tag på i naturen som är en väldigt karg miljö. De har tänder som hela tiden växer för att kunna finfördela det grova fodret.

 

Eftersom de naturligt behöver samla in allt som kan vara ätbart eftersom mattillgången är snål hamstrar de undan sitt foder och äter också allt de kan få tag på. I en miljö fylld med godis blir de lätt överviktiga och deras livslängd förkortas betydligt. Så det är viktigt att det foder och godis de får är ffa socker och fettsnålt. Alternativ som också håller en hög kvalitet är t.ex. Versele-Laga Complete alt. Selective. Hamstrar är mycket duktiga på att sortera ut sina favoriter i en foderblandning. Det gör att deras kost lätt blir för ensidig. Vår rekommendation är ett pelletterat foder som bas och att en kvalitativ blandning ges i mer restriktiv mängd, t.ex. som lördagsgodis.

 

Frukt bör undvikas, det är onödigt mycket socker! Det är svårt att finna en hamstrar som inte älskar russin -men för mycket godsaker kan leda till diabetes och det finns inga bra behandlingssätt för våra smådjur idag. Prova att byta ut russinen mot nyttiga c-vitaminfyllda nypon istället 🙂 Det finns idag ett stort utbud av mer naturliga produkter som passar bättre som godis till dem. Vi har en mängd olika torkade fröer mm. Visst finner du även klassiska kräckers och drops hos oss som belöningsgodis -men allting med måtta! Lite animaliskt tillskott ibland t.ex. ett hundkex, lite torkad kyckling eller mjölmaskar kompletterar deras kost och är mycket uppskattat.

 

När det gäller andra kosttillskott såsom kalksten och saltsten rekommenderar vi det generellt sett ej. De kan lätt få för sig att överkonsumera de här produkterna och bli skadade bl.a. i sina njurar. Om den övriga kosten inte är av god kvalitet eller vid särskilda skäl kan det behövas och då ser vi helst att man använder naturliga himalaya saltstenar som inte alls är lika lätta att överkonsumera. Det är samma produkt som vi själva kan äta som grovsalt och man ger det även till hästar. Byt vatten, diska vattenflaskor och diska matskålar varje dag.

 

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Enligt vår djurskyddslag ska den minst vara 50x25x20cm. Det är väldigt litet! Hamstrar är aktiva djur som lever hela sitt liv i buren och behöver, med vårt synsätt. betydligt mer plats. T.ex. kan nämnas att studier gjorts på vilda guldhamstrar som utrustades med gps-sändare. De rörde sig 6km på en natt, ganska imponerande när man är ett så pass litet djur. Aktiverade, nöjda djur blir snälla djur! Vår rekommendation är enkel, så stor bur det bara går att få tag på! Det är smart att välja en bur med hög bottenlåda eller ett terrarium så man kan bygga ett tjockt, grävbart, bottenlager med tunnlar och bohålor. De ska leva många dagar och många år i buren. Det är inte livsnödvändigt men många hamstrar uppskattar att ha ett sandbad att gräva i och sköta sin päls.

 

Buren ska vara placerad på en dragfri och sval plats och i den ska de ha ett hus att sova i och flera vilohyllor, tunnlar och gömställen av t.ex. trä, stenar, grenar, rötter och korkbark. Ha rikligt med leksaker och utmaningar till dem, alla leksaker behöver inte finnas i buren samtidigt utan kan bytas ut ofta så blir de alerta och lyckliga. I buren kan det också finnas ett springhjul som ger motion. Det är mycket viktigt att det är så stort att de kan springa rakt för att inte skada ryggen och täckt så de inte kan skada sina tassar eller sin svans. Springhjulet ska vara en leksak och sysselsättning som ger god motion och minskar risken för övervikt, bland många andra, och inte något som de löper i flera timmar åt gången vilket kan leda till förslitningsskador!

 

Smältbar bovadd eller naturbomull är populärt att bädda med. Det är mycket viktigt att vadden inte är syntetisk. En syntetvadd känns glatt när man tar i den och bildar långa trådar när man drar isär den. De trådarna kan hamna i magen och skada djuret eller snurra sig runt tassar, ben eller halsen på djuret. Givetvis säljer vi ej sådan hos oss!

 

Är det svårt att skapa en säker miljö i hemmet utan t.ex. elsladdar som kan gnagas sönder finns smarta rasthagar och även springbollar som ger hamstern en spännande upptäcktsfärd samtidigt som den är i tryggt förvar, under uppsikt givetvis. Bitterspray kan skydda mot gnagning.

 

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

 

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att hamstern hittat vart mat och vatten finns någonstans och att den börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om hamstrar vi rekommenderar.

 

För att hålla magen stabil rekommenderar vi inte att ni byter foder de första veckorna från det vi utfodrat med i butiken. Avvakta också med grönsaker, godis och gräs. Vänj in allting nytt stegvis så kommer ni få en glad hamster i många lyckliga år framöver!

 

Glöm inte

Rejält stor bur

Bottenströ, halm

Foder av högsta kvalitet

Matskål, vattenflaska

Naturligt godis

Hus och vilohyllor

 

< Tillbaka

Hem          Levande djur          

Om oss       Levande djur       Kontakta oss

Du hittar oss:

Mellan Elgigantens utlämningställe

och Dormy golf butik på Väla

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00

Lör - Sön 10.00-17.00