Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

< Tillbaka

KANIN

 

Kanin Oryctolagus Cuniculus

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

 

Grundläggande information

De vanligaste dvärgraserna är hermelin, dvärgvädur och korsningsvarianter som i dagligt tal benämns ‘dvärgkanin’. Kaniner finns i en mängd olika färger och teckningar. De lever vanligtvis 7-9år, ibland upp till 15år och väger 1-2,5kg. Det finns kaninraser som väger över 8kg men vi fokuserar på de raserna som man vanligtvis köper i butik.

 

Beteende

Kaniner är lättränade, nyfikna och frimodiga djur som behöver mycket kel och aktivering. Kaniner ute i naturen lever i grupper men hävdar tydligt sitt eget revir. Honor som växer upp ihop eller en hona med en kastrerad hane som sällskap kan fungera, men inte garanterat. Observera beteendet noga och dela dem vid bråk. De är mest aktiva i naturen vid gryning och skymning för att undvika rovdjur. I fångenskap är de dagaktiva. Kaniner lever vilt i hela europa och klarar sig bra i den miljön dock ska man tänka på att snabba temperaturomslag är jobbigt för dem. Undvik att de sitter direkt i solen och optimalt håll en inomhustemperatur under 25grader.

 

Könsskillnader och avel

Könsskillnaderna hos vuxna djur är tydlig. Honans könsöppning är långsmal. Hanens penis blir synlig vid ett lätt tryck runt könet och testiklarna syns tydligt. Hos ungar kan det vara betydligt svårare att de men honans kön viks ut i formen av en strut och hanens som ett rör. De blir könsmogna vid 4-6mån normalt även om det finns fall som blivit könsmogna innan 3 månaders ålder. Honan behöver tid för att växa klart och ska inte paras innan 6mån. Efter 31 dygns dräktighet föds 2-8 nakna, blinda och döva ungar. Kring 3 veckors ålder börjar de äta annat än mjölk. Kaniner skiljs lagenligt från modern efter 6 veckor. Storlek och självständighet bör vägas in om de ska få vara längre tid hos modern eller ej. Lite äldre kaniner har ofta lättare att flytta pga. stabilare mage och tryggare psyke.

 

Hantering & hälsokontroll

Kaniner är stresskänsliga, ffa under sin uppväxt. Mag/tarmsystemet är deras ‘akilleshäl’ så använd besiktningsprotokollet som en checklista för att se över förändringar i hälsan. Små djur kan bli dåliga snabbt så vänta inte med att kontakta oss och sedan en veterinär om du är orolig.

 

Kaniner som är lösa i magen är ett vanligt hälsoproblem, det kan bero på snabba foderbyten, stress, för mycket grönsaker eller gräs när magen är ovan. Ge endast hö och vatten tills diarrén avtar. Om tillståndet inte normaliseras på några timmar rekommenderar vi vätsketillskott och preparatet CriticalCare som stabiliserar en störd tarmflora. Det är ett utmärkt preparat som även hjälper till vid kaniner som drabbas av förstoppningar eller gasbildning.

 

Lyft alltid en kanin med ett stadigt grepp om kroppen med ena handen och stöd underifrån med andra handen. Håll dem nära kroppen och undvik att bära omkring dem eftersom det ökar risken att bli tappad och skadad. Absolut viktigast är att se till så kaninen inte börjar sparka kraftigt med sina bakben -vilket de kan göra om de är otrygga i famnen. Då kan de skada sin rygg allvarligt. Vi hjälper er alltid med att visa god hantering praktiskt i butiken och ni kan alltid komma in om det känns klurigare när kaninen är större och mer bestämd. Börja med att sitta med dem på golvet och träna hanteringen så minskar vi riskerna.

 

Med en karda, kam och mjuk borste borstar du pälsen och tar bort tovor. Om de behöver badas används ett smådjursschampo. Klorna behöver regelbundet klippas, klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Känns det osäkert hur man ska göra -be oss visa dig. Känns det fortfarande som ett orosmoment så klipper vi klorna i butik snabbt och lätt. Det kostar 50:-. Transportera dem i en säker transportbur.

 

Foder

Kaniner är byggda för att leva på en variation av gräs och andra örter. Deras mag/tarmsystem är förvånandsvärt lika våra häster! De har tänder som hela tiden växer för att kunna finfördela det grova fodret.

 

De ska utfodras med fri tillgång på högkvalitativt, fräscht hö som håller magen i fint skick och undviker att tänderna blir för långa. Ett bra hö ska inte damma, vara grusigt eller på något sätt lukta illa. Vi är extremt petiga med hökvalitet hos oss så be gärna personalen om en snabbkurs i vad bra hö innebär! Höet ska även finnas tillgängligt på sommaren när kaninen äter mer gräs för att balansera upp kosten. Hö ska alltid förvaras mörkt, torrt och svalt eftersom fukt kan göra att höet möglar. Flytta över höet i en papperspåse eller papperssäck när ni kommer hem eftersom plastsäckar inte andas och kan skapa fukt i påsen.

 

Höhäckar diskuteras ofta vitt och brett till våra smådjur. Vår ståndpunkt är att höhäcken inte har någonting med kaninen att göra -det är ett hjälpmedel för att garantera att det alltid finns tillgäng till rent hö dygnet runt. Vår rekommendation är att alltid ha höhäcken fylld och komplettera med en rejäl tuss inne i buren varje dag. En vuxen dvärgvädur äter en handbollsstor boll med hö varje dag som minst. Om den inte gör det ska man tolka det som en varningssignal och undersöka varför. Det kan t.ex. vara ett tecken på dåligt hö eller att kaninen har problem med sina tänder.

 

Men ska de inte ha någon ”mat” då? Mja.. höet är deras mat, det innehåller allt de behöver. Men växande individer, äldre som lätt tappar hull, honor som väntar ungar eller ger di och aktiva kaniner behöver ofta lite kraftfoder också. De flesta kaniner kan också vänjas vid att äta nen del grönsaker men magen behöver tid på sig för att klara av dem. Frukt bör undvikas, det är onödigt mycket socker! Det finns idag ett stort utbud av mer naturliga produkter som passar som godis till kaniner. Vi har en mängd olika torkade örter och växter, det finns hökuber, grenar mm som är utmärkt sysselsättning. Att gro gnagargräs brukar vara populärt efter tillvänjning. Visst finner du även klassiska kräckers och drops hos oss som belöningsgodis -men allting med måtta efter vad din kanin klarar av.

 

För individer som behöver kraftfoder är vår främsta rekommendation Agros Pre Alpin. Det är en tysk foderserie som räknas som absolut marknadsledande gällande naturlig utfodring. De är också fantastiskt duktiga på hästfoder och till våra växtätande reptiler. Alternativ som också håller en hög kvalitet är t.ex. Versele-Laga Complete alt. Selective.

 

När det gäller andra kosttillskott såsom vitaminer, kalksten och saltsten rekommenderar vi det generellt sett ej. Kaniner blir lätt uttråkade och kan då överkonsumera de här produkterna och bli skadade bl.a. i sina njurar. Om den övriga kosten inte är av god kvalitet eller vid särskilda skäl kan det behövas och då ser vi helst att man använder naturliga himalaya saltstenar som inte alls är lika lätta att överkonsumera. Det är samma produkt som vi själva kan äta som grovsalt och man ger det även till hästar. Byt vatten, diska vattenflaskor och diska matskålar varje dag.

 

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Den ska enligt vår djurskyddslag vara minst 100x50x50cm, för kaniner under 3kg och 120x60x60cm för kaniner över 3kg, och placerad på en dragfri och sval plats. Vår rekommendation är 120cm bur som minst, gärna större. De som väljer en 100cm bur har oftast en kanin som får vara ute och hoppa fritt utanför buren och använder primärt buren som toalåda och sovplats på natten. Då kan en 100cm bur vara helt ok. Många som kommer till oss och ska köpa sin första kanin har inte träffat en vuxen kanin och har lite svårt att sätta sig in i hur mycket plats de tar -prata med personalen så kan vi oftast visa vuxna kaniner vi har hemma så kommer ni att se att även en 120cm bur ser ganska liten ut. De ska leva många dagar och många år i buren.

 

På sommaren kan de få vara ute i en betesbur. Glöm inte att de behöver vänja magen successivt vid att äta gräs. Kaniner är duktiga på att gräva så att ha ett galler i botten gör buren rymningssäker. Ett nättak kan ge skugga och skydda kaninen mot fåglar, katter och andra rovdjur. Ska kaninen bo ute året om krävs en rejäl, dragfri och torr bur med minst samma innermått som inomhusburarna. Den ska vara skyddad mot vind, solsken, väta, snö och rovdjur. Vi rekommenderar alltid att man vaccinerar kaniner som ska vistas ute mot kaninpest och gulsot, två otrevliga och dödliga sjukdomar som ofta florerar hos vilda kaniner och kan smitta tamkaninerna.

 

Täck botten med ett material som inte dammar t.ex. Alspån, träpellets, papperspellets eller hampaströ kompletterat med halm för att göra det mjukare. Halmen går även att bädda med om kaninen vill sysselsätta sig med det. Kaniner gör naturligt ifrån sig på en samlad plats i buren, det gör att de lätt kan vänjas vid att ‘gå på låda’ vilket underlättar städningen betydligt i buren. Vi har även preparat som bryter ner urinrester och tar bort lukt i butiken.

 

De behöver ett hus att sova i och en vilohylla i buren. Väljer ni ett hus med platt tak får man två i ett! Det ger mer plats för t.ex. tunnlar och andra leksaker. Ha rikligt med leksaker och utmaningar till dem, alla leksaker behöver inte finnas i buren samtidigt utan kan bytas ut ofta. Det finns många varianter av gallerbollar och aktiveringsbollar som kan fyllas med foder eller godbitar som sedan är klurigt att få ut. Även trägnagarpinnar är roligt att tugga på.

 

Vänjer du dem vid sele med koppel så kan de få komma ut på promenad! Det ger även en bra grund till att börja med rolig kaninhoppning. Vi har många fina hopphinder i butiken. Är det svårt att skapa en säker miljö i hemmet utan t.ex. elsladdar som kan gnagas sönder rekommenderar vi sele utanför buren eller smarta rasthagar.

 

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

 

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att kaninen hittat vart hö och vatten finns någonstans och att den börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om kaniner vi rekommenderar.

 

För att hålla magen stabil rekommenderar vi inte att ni byter foder de första veckorna från det vi utfodrat med i butiken. Avvakta också med grönsaker, godis och gräs. Vänj in allting nytt stegvis så kommer ni få en glad kanin i många lyckliga år framöver!

 

Glöm inte

Rejält stor bur

Bottenströ, halm

Hö och kraftfoder av högsta kvalitet

Matskål, Vattenflaska och eventuellt höhäck

Naturligt godis

Hus och vilohylla

 

< Tillbaka

Hem          Levande djur          

Om oss       Levande djur       Kontakta oss

Du hittar oss:

Mellan Elgigantens utlämningställe

och Dormy golf butik på Väla

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00

Lör - Sön 10.00-17.00