Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

Marsvin

 

Marsvin Cavia aperea porcellus

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

 

Grundläggande information

Marsvin finns i en mängd päls- och färgvarianter. De lever vilt i Sydamerika och blir normalt 4-7år gamla, väger runt 1kg som vuxna och blir 25-30cm långa.

 

Beteende

Det är matglada och tillgivna flockdjur som inte ska vara ensamma. Håll antingen minst 2 hanar, 2 honor eller en kastrerad hane och en hona tillsammans. Ju fler de får vara tillsammans ju lyckligare, aktivare och tryggare blir dina marsvin. När de växer upp kan de bråka om revir och rangordning så observera dina djur noggrant. Vägen till en väl fungerande grupp är gott om plats så välj en så stor bur du kan och komplettera gärna med en stor rasthage.

 

Marsvin ute i naturen lever i familjegrupper med en tydlig och väl fungerande rangordning. De är mest aktiva i naturen vid gryning och skymning för att undvika rovdjur. I fångenskap är de dagaktiva. De kommer från varma, torra miljöer i det vilda och mår inte bra av mycket fuktig luft, drag och kyla.

 

Könsskillnader och avel

Könsskillnaderna hos vuxna djur är tydlig. Honans könsöppning har en typisk ’Y-form’ och hanens penis blir synlig vid ett lätt tryck runt könet, även pungen syns tydligt. De blir könsmogna redan vid 2-3mån. Om avel planeras bör de paras första gången mellan 7-10 mån ålder för att minska risken för problem vid förlossningen. De är dräktiga i 58-72 dygn och får 2-6 ungar som föds helt utvecklade. De säljs lagenligt från 5-6v. ålder. Vårt ställningstagande är att de bör vara äldre än lagens minimumålder. Detta för att de får en betydligt stabilare start i det nya hemmet med mindre risk för sjukdomsproblematik och tryggare aktivare individer. Vår rekommendation är att marsvin ska väga minst 300 gram vid försäljningen, då är de 7-9 veckor gamla.

 

Hantering & hälsokontroll

Marsvin är matglada små djur och blir lätt överviktiga, därför är kosten viktig. I övrigt är deras känslighet att de lätt blir angripna av yttre parasiter och svamp  som t.ex. marsvinsskabb och ringorm, ffa under sin uppväxt. Så det är viktigt att se över regelbundet efter sår, krustor, kala fläckar eller liknande tecken på att något inte står rätt till. Små djur kan bli dåliga snabbt så vänta inte med att kontakta oss och sedan en veterinär om du är orolig.

 

Lyft alltid marsvinen med ett stadigt grepp om kroppen med ena handen och stöd underifrån med andra handen. Håll dem nära kroppen och undvik att bära omkring dem eftersom det ökar risken att bli tappad och skadad. Vi hjälper er alltid med att visa god hantering praktiskt i butiken. Börja med att sitta med dem på golvet och träna hanteringen så minskar vi riskerna.

 

Med en karda, kam och mjuk borste borstar du pälsen och tar bort tovor. Om de behöver badas används ett smådjursschampo. Klorna behöver regelbundet klippas, klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Känns det osäkert hur man ska göra -be oss visa dig. Känns det fortfarande som ett orosmoment så klipper vi klorna i butik snabbt och lätt. Det kostar 50:-. Transportera dem i en transportbur.

 

Foder

Marsvin är byggda för att leva på en variation av gräs och andra örter. De har tänder som hela tiden växer för att kunna finfördela det grova fodret.

 

De ska utfodras med fri tillgång på högkvalitativt, fräscht hö som håller magen i fint skick och undviker att tänderna blir för långa. Ett bra hö ska inte damma, vara grusigt eller på något sätt lukta illa. Vi är extremt petiga med hökvalitet hos oss så be gärna personalen om en snabbkurs i vad bra hö innebär! Höet ska även finnas tillgängligt på sommaren när marsvinen äter mer gräs för att balansera upp kosten. Hö ska alltid förvaras mörkt, torrt och svalt eftersom fukt kan göra att höet möglar. Flytta över höet i en papperspåse eller papperssäck när ni kommer hem eftersom plastsäckar inte andas och kan skapa fukt i påsen.

 

Höhäckar diskuteras ofta vitt och brett till våra smådjur. Vår ståndpunkt är att höhäcken inte har någonting med marsvinen att göra -det är ett hjälpmedel för att garantera att det alltid finns tillgäng till rent hö dygnet runt. Vår rekommendation är att alltid ha höhäcken fylld och komplettera med en rejäl tuss inne i buren varje dag. Ett vuxet marsvin äter nästan en handbollsstor boll med hö varje dag som minst. Om den inte gör det ska man tolka det som en varningssignal och undersöka varför. Det kan t.ex. vara ett tecken på dåligt hö eller att marsvinet har problem med sina tänder.

 

Men ska de inte ha någon ”mat” då? Mja.. höet är deras mat, det innehåller allt de behöver. Men växande individer, äldre som lätt tappar hull, honor som väntar ungar eller ger di och aktiva marsvin behöver ofta lite kraftfoder också. Marsvinens kost ska vara ungefär 20% per dag med bladrika grönsaker. Observera att det gäller vikt, inte volym. Frukt bör hållas på låga nivåer, det är onödigt mycket socker! Det finns idag ett stort utbud av mer naturliga produkter som passar som godis till dem. Vi har en mängd olika torkade örter och växter, det finns hökuber, grenar mm som är utmärkt sysselsättning. Att gro gnagargräs brukar vara populärt efter tillvänjning. Visst finner du även klassiska kräckers och drops hos oss som belöningsgodis -men allting med måtta efter vad dina marsvin klarar av.

 

För individer som behöver kraftfoder är vår främsta rekommendation Agros Pre Alpin. Det är en tysk foderserie som räknas som absolut marknadsledande gällande naturlig utfodring. De är också fantastiskt duktiga på hästfoder och till våra växtätande reptiler. Alternativ som också håller en hög kvalitet är t.ex. Versele-Laga Complete alt. Selective.

 

Marsvin behöver få i sig c-vitamin via kosten varje dag. 2-3rejäla blad vitkål ger tillräckligt för ett vuxet, friskt djur. Vid minsta osäkerhet på att tillräckligt mycket C-vitamin ges i maten ska de få C-vitamintillskott i munnen eller över fodret varje dag. C-vitamin kissas ut vid eventuellt överskott och är mycket svårt att överdosera, därför rekommenderar vi det alltid! Brist leder initialt till ett sämre immunförsvar med större risk att drabbas av t.ex. förkylningar och svamp. På sikt leder en brist till förlamning och dödsfall.

 

När det gäller andra kosttillskott såsom kalksten och saltsten rekommenderar vi det generellt sett ej. De kan lätt få för sig att överkonsumera de här produkterna och bli skadade bl.a. i sina njurar. Om den övriga kosten inte är av god kvalitet eller vid särskilda skäl kan det behövas och då ser vi helst att man använder naturliga himalaya saltstenar som inte alls är lika lätta att överkonsumera. Det är samma produkt som vi själva kan äta som grovsalt och man ger det även till hästar. Byt vatten, diska vattenflaskor och diska matskålar varje dag.

 

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Enligt vår djurskyddslag ska den minst vara 70x45x25cm  för 2 djur. Det är väldigt litet! Vår rekommendation är en bur som är 120x60cm, gärna större. Det är bottenytan som spelar roll för marsvinen, inte höjden på buren. Kom ihåg att de blev 25-30cm långa. Många som kommer till oss och ska köpa sina första marsvin har inte sett ett vuxet djur och har lite svårt att sätta sig in i hur mycket plats de tar -prata med personalen så kan vi oftast visa vuxna marsvin vi har hemma så kommer ni att se att även en 120cm bur ser ganska liten ut. De ska leva många dagar och många år i buren. Buren ska vara placerad på en dragfri och sval plats och i den ska de ha ett hus att sova i och flera gömställen, välj gärna tak eller gångar där du fortfarande lätt kan ta kontakt med dem.

 

Täck botten med ett material som inte dammar t.ex. alspån, träpellets,  papperspellets eller hampaströ kompletterat med halm för att göra det mjukare. Halmen går även att bädda med om de vill sysselsätta sig med det. Vi har även preparat som bryter ner urinrester och tar bort lukt i butiken.

 

Ha rikligt med leksaker och utmaningar till dem, alla leksaker behöver inte finnas i buren samtidigt utan kan bytas ut ofta. Det finns många varianter av gallerbollar och aktiveringsbollar som kan fyllas med foder eller godbitar som sedan är klurigt att få ut. Även trägnagarpinnar är roligt att tugga på.

 

På sommaren kan de få vara ute i en betesbur. Glöm inte att de behöver vänja magen successivt vid att äta gräs. Ett nättak kan ge skugga och skydda marsvinen mot fåglar, katter och andra rovdjur.

 

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

 

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att kaninen hittat vart hö och vatten finns någonstans och att den börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om marsvin vi rekommenderar.

 

För att hålla magen stabil rekommenderar vi inte att ni byter foder de första veckorna från det vi utfodrat med i butiken. Avvakta också med grönsaker, godis och gräs. Vänj in allting nytt stegvis så kommer ni få glada marsvin i många lyckliga år framöver!

 

Glöm inte

Rejält stor bur

Bottenströ, halm

Hö och kraftfoder av högsta kvalitet

Matskål, Vattenflaska och eventuellt höhäck

Naturligt godis

Hus och vilohylla

Hem          Levande djur          

Om oss       Levande djur       Kontakta oss

Du hittar oss:

Mellan Elgigantens utlämningställe

och Dormy golf butik på Väla

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00

Lör - Sön 10.00-17.00