Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

MUS

 

Mus Mus musculus

Våra informationstexter är utformade i enlighet med svensk djurskyddslag. Infobladet ger dig grundläggande information kring skötseln av dina nya husdjur. Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor.

 

Grundläggande information

Möss finns i en mängd färger och pälsvarianter, de blir runt 20cm långa med svans, väger runt 30gram och lever ungefär 2år. De säljs lagenligt från 4-5v. ålder. Nyckeln till snälla möss är mycket och god hantering, att de alltid får vara med, lära sig nya saker och utmana sitt intellekt.

 

Beteende

De är nyfikna och läraktiga flockdjur som inte ska leva ensamma. Välj ungar av samma kön som får växa upp tillsammans och var observant på att bråk kan uppstå. Sätt endast ihop par för avel, annars paras honan ständigt. Om de lever i större grupper ska man vara medveten om att de inte välkomnar nya individer i sin befintliga grupp, att sätta ihop okända vuxna möss för varandra kräver tålamod och kunskap så de inte skadar ”den okända”.

 

Könsskillnader och avel

Avståndet mellan anal- och könsöppning är längre hos hanen pungen syns tydligt. Vid 5-8v. är de könsmogna men honan ska inte paras före 4 mån. ålder och tas ur avel kring ett års ålder. Dräktigheten är 19-21dygn de får normalt 6-11 ungar som föds nakna, blinda och döva. Tänk på att små ungar kanske tar sig ut genom gallren i buren.

 

Hantering & hälsokontroll

De sköter normalt sin päls själv i sandbadet, vilket även hjälper till att undvika svampproblem i huden. Klorna behöver sällan klippas, men vid behov klipp med en klotång och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan. Transportera dem i en transportbur. Använd båda händerna kupade om djuret när du lyfter dem och undvik att bära omkring dem eftrsom det ökar risken att bli tappad och skadad. Lyft dem aldrig någonsin i svansen som lätt kan skadas. Man kan hålla ett grepp om svansroten när de t.ex. sitter på armen, för att kontrollera sina möss, men då följer man med deras rörelser och bär dem absolut inte så. Det kan vara mindre stressande för en ovan individ än att bli greppad över hela kroppem Sitt med dem på golvet och vänj dem vid hantering.

 

Möss är normalt friska små djur, under uppväxten ska man vara uppmärksam kring tecken på problem med luftvägarna. Något de lätt få om man inte använder ett dammfritt strö.

 

Övrigt som kan drabba våra små möss är väldigt miljörelaterat! De är uppfinningsrika och kan ta sig igenom de allra minsta små håligheter. Så extremt god uppsikt när när de är ute och utforskar är A och O i att hålla dem friska och trygga. Små djur kan bli dåliga snabbt så vänta inte med att kontakta oss och sedan en veterinär om du är orolig.

 

Foder

Möss är allätare som är byggda för att leva på en variation av rötter, frukter, nötter, frön, små insekter mm. Efter vad de kan få tag på i naturen. De har tänder som hela tiden växer för att kunna finfördela det grova fodret. (visste du att möss kan gnaga sig igenom betong? De har ett stort gnagbehov!)

 

Naturligt samlar de in allt som kan vara ätbart och sparar på, precis som hamstrar gör. De rör sig över stora ytor och samlar en bred variation av olika föroämnen. I en miljö fylld med godis blir de lätt överviktiga och deras livslängd förkortas betydligt. Så det är viktigt att det foder och godis de får är ffa socker och fettsnålt. Alternativ som håller en hög kvalitet är t.ex. Versele-Laga Complete alt. Selective. Möss är mycket duktiga på att sortera ut sina favoriter i en foderblandning. Det gör att deras kost lätt blir för ensidig. Vår rekommendation är ett pelletterat foder som bas och att en kvalitativ blandning ges i mer restriktiv mängd, t.ex. som lördags- eller belöningsgodis.

 

Frukt kan ges som en del av en varierad kost men tänk på att det är onödigt mycket socker! För mycket godsaker kan leda till diabetes och det finns inga bra behandlingssätt för våra smådjur idag. Det finns idag ett stort utbud av mer naturliga produkter som passar bättre som godis till dem. Vi har en mängd olika naturliga torkade fröer mm. Visst finner du även klassiska kräckers och drops hos oss som belöningsgodis -men allting med måtta! Lite animaliskt tillskott ibland t.ex. ett hundkex, lite torkad kyckling eller mjölmaskar kompletterar deras kost och är mycket uppskattat.

 

När det gäller andra kosttillskott såsom kalksten och saltsten rekommenderar vi det generellt sett ej. De kan lätt få för sig att överkonsumera de här produkterna och bli skadade bl.a. i sina njurar. Om den övriga kosten inte är av god kvalitet eller vid särskilda skäl kan det behövas och då ser vi helst att man använder naturliga himalaya saltstenar som inte alls är lika lätta att överkonsumera. Det är samma produkt som vi själva kan äta som grovsalt och man ger det även till hästar. Byt vatten, diska vattenflaskor och diska matskålar varje dag.

 

Byts foder för snabbt eller de får för mycket grönt utan att vara vana vid det kan de bli dåliga i magen. Ge endast fodret, vitaminer och vatten tills de återhämtat sig.

 

Buren

Buren kan aldrig bli för stor! Enligt vår djurskyddslag ska den minst vara 40x20x20cm och ha tätt mellan gallren för två möss . Det är väldigt litet! Möss är aktiva djur som oftast lever hela sitt liv i buren och behöver, med vårt synsätt. betydligt mer plats. Aktiverade, nöjda djur blir snälla djur! Det är också så att understimulerade möss, precis som råttor, sover bort en alldeles för stor del av sitt dygn, det ger lätt övervikt och också destruktiva beteenden eller maniska idéer om att ett dygn på raken gnaga sönder burens botten eller andra dumheter 🙂 Med god aktivering mår det oerhört mycket bättre. Vår rekommendation är enkel, så stor bur det bara går att få tag på! Det är inte livsnödvändigt men många möss uppskattar att ha ett sandbad att gräva i och sköta sin päls.

 

Buren ska vara placerad på en dragfri och sval plats och i den ska de ha ett hus att sova i och flera vilohyllor, tunnlar och gömställen av t.ex. trä, stenar, grenar, rötter och korkbark. Ha rikligt med leksaker och utmaningar till dem, alla leksaker behöver inte finnas i buren samtidigt utan kan bytas ut ofta så blir de alerta och lyckliga.

 

Smältbar bovadd eller naturbomull är populärt att bädda med. Det är mycket viktigt att vadden inte är syntetisk. En syntetvadd känns glatt när man tar i den och bildar långa trådar när man drar isär den. De trådarna kan hamna i magen och skada djuret eller snurra sig runt tassar, ben eller halsen på djuret. Givetvis säljer vi ej sådan hos oss!

 

Springhjul till diskuteras ständigt. Råttor som är understimulerade har som sagt lätt för att utveckla stereotypa beteenden, det betyder att de gör samma sak om och om igen på ett sätt som de till slut inte mår bra av, varken i kroppen eller i huvudet. De allra flesta springhjul är också alldele för små för fullvuxna råttor. Vi säger så här om springhjul till råttor i butiken; Ja, under förutsättning att det är tillräckligt stort så de kan springa rakt för att inte skada ryggen och täckt så de inte kan skada sina tassar eller sin svans. Springhjulet ska vara en leksak och sysselsättning som ger god motion och minskar risken för övervikt, bland många andra, och inte något som de löper i flera timmar åt gången vilket kan leda till förslitningsskador! Om du märker att dina råttor har lite svårt att hantera vad som är ”lagom” med sitt springhjul -plocka bort det ur buren och sätt bara in det i kortare stunder! Det är ingen nödvändighet för något djur att ha ett springhjul, men eftersom våra djur i fångenskap inte kan röra sig över lika stora ytor som i naturen kan det vara en god sysselsättning i lagom mängd. Precis som att vi gärna hade haft en motioscykel eller ett löpband om vi var inlåsta på en begränsad yta -men sprang vi där hela dagarna hade det inte blivit sunt.

 

Är det svårt att skapa en säker miljö i hemmet utan t.ex. elsladdar som kan gnagas sönder finns smarta rasthagar och även springbollar som ger mössen en spännande upptäcktsfärd samtidigt som den är i tryggt förvar, under uppsikt givetvis. Bitterspray kan skydda mot gnagning.

 

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur! Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

 

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Se så att hamstern hittat vart mat och vatten finns någonstans och att den börjat bajsa ordentligt i buren. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns även många intressanta och lärorika böcker om möss vi rekommenderar.

 

För att hålla magen stabil rekommenderar vi inte att ni byter foder de första veckorna från det vi utfodrat med i butiken. Avvakta också med grönsaker, godis och gräs. Vänj in allting nytt stegvis så kommer ni få glada möss i många lyckliga år framöver!

 

 

Glöm inte

Rejält stor bur

Bottenströ, halm

Foder av högsta kvalitet

Matskål, vattenflaska

Naturligt godis

Hus och vilohyllor

< Tillbaka

Hem          Levande djur          

Om oss       Levande djur       Kontakta oss

Du hittar oss:

Mellan Elgigantens utlämningställe

och Dormy golf butik på Väla

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00  -  Lör - Sön 10.00-17.00

Öppetider: Mon - Fred 10.00 - 19.00

Lör - Sön 10.00-17.00